Podatek koszerny
Aktualizacja:
2009-01-14 1:37 pm
Edward Sołtys
Są sprawy na
tym świecie, o których mało się mówi, choć na to bardzo zasługują. Do niech
należy podatek koszerny włączany w ceny produktów żywnościowych i niektórych
artykułów używanych w kuchni, jak płyny do mycia naczyń, foliowe woreczki
śniadaniowe, czy folia aluminiowa. Mało kto o tym wie. A jeżeli już kto próbuje
zapytać producentów, to unikają odpowiedzi lub udzielają jej niechętnie.
Towary objęte podatkiem koszernym oznakowane są na opakowaniach specjalnymi symbolami o małych rozmiarach. W Stanach Zjednoczonych, gdzie zjawisko to ma bardzo duży zasięg, najbardziej popularnym symbolem jest umieszczona w kółku litera ”U”. Oznacza to, że produkt jest po spełnieniu religijnych wymogów, certyfikowany przez The Union of Ortodox Jewish Congregations mającą swoją siedzibę w Nowym Jorku. Ocenia się, że organizacja ta wystawia 85% certyfikatów w USA.
Proces przekonywania producentów na zgodę na certyfikaty i prawo umieszczania odpowiedniego symbolu, wygląda tak, że do dyrekcji firmy przychodzi ortodoksyjny rabin i informuje, że jeśli produkty firmy nie będą certyfikowane z punktu widzenia koszerności, to nie będą kupowane przez żydowskich klientów. Producenci zwykle się zgadzają, gdyż i tak podatek zostaje włączony do ceny, czyli koszt ponosi konsument. Jeżeli rozmówca rabina odrzuca propozycję rabina, to traci na tym na różne sposoby. Dość powiedzieć, że znany jest przypadek, gdy w ciągu 16 miesięcy oporną firmę odwiedziło 40 kontroli. Możliwości są duże. Wymienie przykładowo tylko kilka urzędów: ochrona środowiska, imigracja, „ich” Sanepid, straż pożarna itd.
Podatek koszerny wynosi 0.1% ceny towaru. Do tego dochodzą różnego rodzaju opłaty ponoszone przez producenta: wstępna, okresowa oraz na rzecz rabinów-okresowo dokonujących inspekcji. W samych Stanach Zjednoczonych jest 1200 takich inspektorów. Największe przedsiębiorstwa zatrudniają rabinów-inspektorów na pełnych etatach.
Stworzony został mechanizm sprawiający, że setki milionów dolarów płyną systematycznie do kas organizacji żydowskich. Zjawisko to ma tendencję rozwojową. W połowie lat 50-ych tylko kilkaset towarów w USA było objętych podatkiem koszernym. Obecnie jest ich kilkadziesiąt tysięcy. Co tydzień przybywa 50 nowych.
Proces certyfikowania produktów z punktu widzenia koszerności dociera do Polski i okolic. W Czechach jest The Ortodox Council of Kashruth “MaHa-Ral” z siedzibą w Pradze (symbolem jest litera “M” w kółku), a na Ukrainie – Kashruth Council of Ukraine w Doniecku (symbol – litery “UK” w kółku).
W Polsce opisywany proces dopiero się zaczyna. Koszerny certyfikat mają pierniczki “Katarzynki” produkowane w Toruniu. Logika sytuacji jest taka, że w sklepach polskich pojawiać się będzie coraz więcej artykułów z koszernym certyfikatem.
Towary objęte podatkiem koszernym oznakowane są na opakowaniach specjalnymi symbolami o małych rozmiarach. W Stanach Zjednoczonych, gdzie zjawisko to ma bardzo duży zasięg, najbardziej popularnym symbolem jest umieszczona w kółku litera ”U”. Oznacza to, że produkt jest po spełnieniu religijnych wymogów, certyfikowany przez The Union of Ortodox Jewish Congregations mającą swoją siedzibę w Nowym Jorku. Ocenia się, że organizacja ta wystawia 85% certyfikatów w USA.
Proces przekonywania producentów na zgodę na certyfikaty i prawo umieszczania odpowiedniego symbolu, wygląda tak, że do dyrekcji firmy przychodzi ortodoksyjny rabin i informuje, że jeśli produkty firmy nie będą certyfikowane z punktu widzenia koszerności, to nie będą kupowane przez żydowskich klientów. Producenci zwykle się zgadzają, gdyż i tak podatek zostaje włączony do ceny, czyli koszt ponosi konsument. Jeżeli rozmówca rabina odrzuca propozycję rabina, to traci na tym na różne sposoby. Dość powiedzieć, że znany jest przypadek, gdy w ciągu 16 miesięcy oporną firmę odwiedziło 40 kontroli. Możliwości są duże. Wymienie przykładowo tylko kilka urzędów: ochrona środowiska, imigracja, „ich” Sanepid, straż pożarna itd.
Podatek koszerny wynosi 0.1% ceny towaru. Do tego dochodzą różnego rodzaju opłaty ponoszone przez producenta: wstępna, okresowa oraz na rzecz rabinów-okresowo dokonujących inspekcji. W samych Stanach Zjednoczonych jest 1200 takich inspektorów. Największe przedsiębiorstwa zatrudniają rabinów-inspektorów na pełnych etatach.
Stworzony został mechanizm sprawiający, że setki milionów dolarów płyną systematycznie do kas organizacji żydowskich. Zjawisko to ma tendencję rozwojową. W połowie lat 50-ych tylko kilkaset towarów w USA było objętych podatkiem koszernym. Obecnie jest ich kilkadziesiąt tysięcy. Co tydzień przybywa 50 nowych.
Proces certyfikowania produktów z punktu widzenia koszerności dociera do Polski i okolic. W Czechach jest The Ortodox Council of Kashruth “MaHa-Ral” z siedzibą w Pradze (symbolem jest litera “M” w kółku), a na Ukrainie – Kashruth Council of Ukraine w Doniecku (symbol – litery “UK” w kółku).
W Polsce opisywany proces dopiero się zaczyna. Koszerny certyfikat mają pierniczki “Katarzynki” produkowane w Toruniu. Logika sytuacji jest taka, że w sklepach polskich pojawiać się będzie coraz więcej artykułów z koszernym certyfikatem.
Źródło:
-----------------------------------------------
ZASADY KOSZERNOŚCI
1. Istnieją
stworzenia, których nie spożywamy, takie jak: świnie, owady, homary, kraby i
wiele innych.
2. Istnieje
specjalna humanitarna metoda zabijania tych zwierząt, które spożywamy. {1}
3. Nie
mieszamy mleka z mięsem.
4. Nie
spożywamy krwi i mamy specjalny sposób solenia mięsa, by ją usunąć. {2}
5. Nie
używamy naczyń, które przesiąkły niekoszernym jedzeniem..
Pięć
dodatkowych powodów, dlaczego ludzie przestrzegają koszerności:
1. Koszerne
mięso jest bardziej świeże i czystsze dzięki środkom ostrożności stosowanym
przy usuwaniu krwi. Koszerne etykiety zapewniają o dodatkowym nadzorze nad
twoim jedzeniem.
2. Reguły
koszerności, wraz z Szabatem i edukacją, to najbardziej zasadnicze elementy
utrzymujące żywotność społeczności żydowskiej.
3. Koszerne
mięso pochodzi z uboju dokonywanego w humanitarny sposób. Zwierzęta doświadczają
znikomego bólu. {1}
4. Dzieci z
domów, gdzie przestrzega się koszerności mają silne, zdrowe poczucie
tożsamości.
5. Twoja
kuchnia nabywa z tego powodu wyjątkowej duchowej atmosfery. Uważaj, to może się
rozprzestrzenić nawet na cały dom.
Źródło:
----------------------------------
{1}
humanitaryzm żydów: demotywator
i Okrutne
uboje w imię religii
{2}
podczas ceremonii obrzezania, mohel (rabin dokonujący odcięcia napletka) bierze
do ust krwawiący penis małego żyda i WYSYSA KREW, po czym miesza ją z winem i
WYPIJA
Innymi
słowy, koszerność to KOLEJNY sposób na wyżydzenie od nas naszych pieniędzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.